Цавуулаг ширхэгийг судалсан судалгааны зарим үр дүн

Цавуулаг ширхэгийг судалсан судалгааны зарим үр дүн

Study of some results on collagen fibers


 Г.Пүрэвдорж ,  Н.Сэргэлэн,  Л.Аня , Б.Бүрэнжаргал

Оршил: Сүүлийн жилүүдэд манай орны нийт хүн амын дунд хоол боловсруулах эрхтэний өвчин, хавдар, зүрх судасны өвчин, хэт таргалалт, чихрийн шижин зэрэг өвчнөөс гадна коллаген уурагийн гаралтай өвчнөөр өвчлөгсдийн тоо өссөөр  байна.4 Үүний гол шалтгаан нь хоол хүнсний найрлаганд байгаа нүүрс ус, уураг,  амин дэм, үл орлуулагдах амин хүчлүүд ба тосны хүчлүүд, эрдэс бодисын хувь хэмжээ ба хэрэглээтэй холбоотой гэж үзэж байна. Холбогч эдийн коллаген уураг  нь хүний биеийн яс, арьс, булчин, шөрмөс, дайвар эрхтэнүүд, эд, үенүүдийн шингэнд агуулагдаж, өөртөө ус их хэмжээгээр татаж, бүх эд эсийг хооронд нь  холбодог.7

Манай өвөг дээдэс коллаген агуулсан хүнс болох шийр толгой, гэдэс дотор, дайвар бүтээгдэхүүнүүдийг өөрсдийн уламжлалт аргаар боловсруулан өргөнөөр  хэрэглэдэг байсан учир коллаген уургийн дутагдалд бага ордог байжээ.2   Харин нь өнөөдөр бидниий хэдэн хувь нь эдгээр хүнсийг хэрэглэж байгаа билээ. Хүн 40-н нас хүрэхэд залуу байх үеийнхээ коллагены хэмжээний 3-ны 1-ийг алдсан байдаг учир цаг алдалгүй коллагенээ нөхөж авах хэрэгтэй байдаг. Иймд өөрийн оронд байгаа нөөц түүхий эд ашиглан коллаген агуулсан эм төст хүнсний нэмэлт  бүтээгдэхүүн  үйлдвэрлэх зорилгоор энэ судалгааны ажлыг  хийлээ.

Summary

There is an evidence that The Merino lamb containing larger amount (33.11%) of linoleic and linolenic acids than other meats is more enriching the acids which participates in biosynthesis prostoglandina.

By further studying lamb, it was determined by our research that we can enrich it with other protein and vitamins to make food supplements to treat elderly people with serious illnesses, especially those people with diseases of the arms, legs and joints due to collagen deficiency.

Ном зүй:

  1. Батсүх Ц., 2004  ” Зохицуулах үйлчилгээтэй хүнс”  ,  УБ 238х
  2. Ванжил.Б., 1992, УБ, “Монголын уламжлалт ахуй амьдралын товч толь”
  3. Ванштейн С.Г, и др.1984, “Пищевые волокна и усвояемость нутриентов” вопросы питания №з, стр 6-12.
  4. Дамдинсүрэн Л., Лхагва Л., 2003 “Монгол улсын хүнсний бодлогын тулгуур асуудлууд” УБ
  5. Левачев. М.М Липиды в организме животных и человека.М.1974.ст 86.
  6. Малер Г., Кордес Ю., 1970 “Основы биологической химии” пер.с англи.М.
  7. Мягмарсүрэн.Б., ”Шөрмөсийг хүнсний зориулалтаар ашиглах технологийн шийдлийн судалгаа, боловсруулалт” УБ диссертаци .2007.
  8. Маркман А.Л., 1970  “Химия жиров” .Вып.I.IIТашкент .ст.25
  9. Энхтуяа Б.,1995 ”Хонь, үхэр, адууны булчин махны биохими технологийн үндсэн шинж төлөв” УБ диссертаци

10. “Structure  molecular biology and pathology of kollagen” 1990 , annals of the new York academy of sciences. Volume 5808 New Yorк

Интернетийн мэдээлэл

11. http// www.lipidlibrary.co.uk

12. http//www.collagen weightloss.com

13. http//www.sportivnoe-pitanie.ru

14. http//supplement watch.com

15. http//xumuk.ru/encyclopedia/571.html

16. http//xumuk.ru/biologhim/163.html

One response to this post.

  1. Posted by S.Lkhagvasuern on 01/05/2012 at 1:02 pm

    Bayarlalaa, Sudalgaanii ajild ulam amjilt husie.

    Reply

Хариу үлдээх

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Өөрчлөх )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Өөрчлөх )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Өөрчлөх )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Өөрчлөх )

Connecting to %s

%d bloggers like this: